fredag 4 november 2011

Snubblade på en skylt



VADDÅ RENPRESSAD?

Googlade och hittade denna film:

och lite fakta från www.spisa nu:

Apelsinjuice är pressad apelsinsaft utan tillsatser. Färskpressad apelsinjuice som säljs i handeln har i allmänhet värmts upp till 50 °C ("lättpastöriserats"), vilket fördubblar hållbarheten. Apelsinjuice innehåller naturliga fruktsockerarter och är rikt på C-vitamin.

Olika juicetyper i handeln:

Ren pressad juice = pressad juice utan tillsatser.

Juice från koncentrat = apelsinsaften har först koncentrerats (vanligvis också frysts) och sedan spätts ut med vatten. Detta av transportekonomiska skäl och är den vanligaste formen av juice i handeln. Benämns ofta "färskpressad" vilket är vilseledande.

Koncentrerad juice = koncentrat (vanligen fryst), som man själv späder ut med vatten.

Juice med fruktkött = fruktköttsbitar har inte silats bort. Kan vara renpressad eller från koncentrat.

Juice med tillsatser = vanligtvis med extra sötnings­medel tillsatt. Sockrad juice bör snarare benämnas saft.

Juice: En apelsin ger 0,7-1 dl juice.

Har alla förstått?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar